Mensen en verhalen

In mijn vrije tijd spoor ik als de Boevenspotter zakkenrollers op

  • 19 september 2019

Jaime van Gastel, ook wel bekend als ‘De Boevenspotter’, volgt momenteel de opleiding tot winkelbeveiliger bij MAATbeveiliging. Wij vroegen hem naar zijn ervaring tot nu toe en waren erg benieuwd naar het verhaal achter zijn interessante bijnaam.

Ik ben de jongste niet meer, maar dat maakt hier niet uit

“Ik heb mijn hele leven in Den Haag gewoond en altijd in grote steden gewerkt. Rond mijn 16e ben ik gaan werken in een schoenenwinkel en dit heb ik behoorlijk wat jaren gedaan. Toch was ik wel toe aan iets nieuws. Omdat je met winkelbeveiliging ook de hele dag te maken hebt met winkels en mensen, dacht ik dat dit wel bij me zou passen. Zo ben ik bij de opleiding van MAATbeveiliging terechtgekomen. Ik ben niet de jongste meer, maar dat maakt hier niet uit. Aan de opleiding is geen leeftijd verbonden.”

Eigenlijk dacht ik dat we voornamelijk boeven gingen vangen

“In eerste instantie dacht ik dat je als winkelbeveiliger voornamelijk bezig bent met het vangen van boeven. Maar ik kwam er al snel achter dat het veel meer is dan dat. Op het moment dat je een pak van MAATbeveiliging aan hebt zijn alle ogen op jou gericht. Je bent het visitekaartje van MAATbeveiliging en van de winkel zelf en je hebt hierdoor een grote verantwoordelijkheid. Zo moet je je ook opstellen en gedragen. En dat is veel meer dan boeven vangen alleen!”

Op het moment dat je een pak van MAATbeveiliging aan hebt zijn alle ogen op jou gericht. Je bent het visitekaartje van MAATbeveiliging en van de winkel zelf en je hebt hierdoor een grote verantwoordelijkheid.

Ik kreeg feeling voor het spotten van boeven

“Dat vangen van boeven doe ik al, maar dan in mijn vrije tijd. Hoe dat zo is ontstaan? Dat is wel een mooi verhaal. In 1995 ging ik voor het eerst werken in een damesschoenenwinkel in Amsterdam. Toen ik er net een paar dagen werkte kwam de politie al langs. Die vertelde me dat ik beter op mijn winkel moest letten omdat er veel portemonnees en tassen werden gestolen. Ik had geen idee! Na die tijd ben ik er in de winkel op gaan letten en elke middag als ik door de drukke winkelstraat naar het station liep. Uiteindelijk kreeg ik er feeling voor en ontwikkelde ik een soort talent om zakkenrollers op te sporen.”

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1200 meldingen gedaan

“Uiteindelijk begon ik het niet alleen onder werktijd, maar ook in mijn vrije tijd te doen. En in 2017 dacht ik, waarom zou ik er geen filmpje van maken? Zo is mijn YouTube-kanaal ‘Boevenspotter’ ontstaan. Uiteindelijk ben ik intensief gaan samenwerken met het zakkenrollersteam in Amsterdam en dat doe ik tot de dag van vandaag nog. In de afgelopen jaren heb ik zo’n 1200 meldingen van zakkenrollers gedaan bij het zakkenrollersteam. En daar ben ik best trots op!”

We hielden een soort grote schoonmaak

“Iets bijzonders wat ik als de Boevenspotter heb meegemaakt? Ik heb heel veel bijzondere gevallen meegemaakt, maar dit was toch wel een mooie. Op een dag kreeg ik namelijk een mailtje van een vrouw die in de directie zat van de Zaanse Schans in Zaandam. Ze hadden daar veel last van zakkenrollers en ze vroeg of ik eens wilde spotten. Ik had geen idee wat de Zaanse Schans was, maar besloot er toch heen te gaan en er een tijdje te observeren. In een paar maanden tijd hebben we een grote schoonmaak gehouden en 21 zakkenrollers opgerold. Sindsdien is het daar een stuk rustiger geworden.”

Ook beveiliger worden?