Een bijzondere tak van beveiligen

Werken als winkelbeveiliger

Wat houdt het in?

Werken als winkelbeveiliger

Winkelbeveiliging is een bijzondere tak van beveiligen met een zeer veelzijdig karakter. Meer dan in andere beveiligingstakken zul je in aanraking komen met verschillende soorten mensen en situaties. Een winkelbeveiliger staat continu in the picture. Het is iemand die opvalt door zijn gedrag en stevige houding. Een winkelbeveiliger heeft in de basis twee belangrijke kerntaken: zorgen dat het publiek en de werknemers van de opdrachtgever zich veilig voelen én de retailer helpen met het beperken van winkeldiefstal.

Zorgen voor een veilig gevoel

Sta jij als beveiliger in een winkel? Dan is het belangrijk dat je zowel medewerkers als klanten een veilig gevoel geeft. Dit doe je door een proactieve houding aan te nemen. Je legt veel contact met klanten, begroet medewerkers en loopt mee naar hun afdeling. Hiermee lever je een bijdrage aan een prettige sfeer en gezellig winkelklimaat: een belangrijk doel van de retailer.

Beperken van winkeldiefstal

De meest voorkomende calamiteit in een winkel is winkeldiefstal. Aan een winkelbeveiliger de taak om dit zoveel mogelijk te voorkomen door gesprekken met klanten aan te gaan en te letten op afwijkend gedrag. Hét profiel ‘winkeldief’ bestaat niet, maar winkeldieven vertonen in de meeste gevallen wel soortgelijk gedrag. Het is daarom voor een beveiliger elke dag weer een uitdaging om dit in de gaten te houden en hierop te anticiperen.

Eigenschappen van een winkelbeveiliger

Als winkelbeveiliger is het belangrijk om een proactieve houding aan te nemen en een eigen plan van aanpak op te stellen. Hoe ga jij om met bepaalde situaties? Er is geen standaardprotocol dat voor elke winkel en elke stad geldt en in sommige situaties is het hebben van standvastigheid en aanpassingsvermogen extra belangrijk. 

Wie betaalt bepaalt. Toch kan dit in sommige gevallen leiden tot lastige situaties. Een winkel waar een beveiliger staat sluit om 18:00 uur. Maar om 17:45 uur betrapt de beveiliger een winkeldief op heterdaad, houdt hem aan en wacht vervolgens op de politie. De manager van de winkel vindt het wel ‘mooi geweest’ en wil de winkel sluiten. De winkelbeveiliger kan twee dingen doen: blijven wachten op de politie of luisteren naar de manager en de aanhouding afbreken. Niet overal is een protocol voor. Hoe ga je om met deze situatie?

Als winkelbeveiliger moet je mensen kunnen lezen, situaties begrijpen en snel schakelen. Hiermee zorg je ervoor dat je in veel gevallen winkeldieven voor bent en bijdraagt aan een veilig en prettig winkelklimaat. Door onverwachte situaties is het werk als winkelbeveiliger elke dag weer een uitdaging. Deze afwisseling houd je scherp én maakt het werk absoluut niet saai.